Skip to content

Pilotproduktion av SunCool-solfångare i Kina inleds

First North-listade SaltX Technology bekräftar nu att NSECT:s tillverkning av de första solfångarna har inletts i Kina enligt tidigare kommunicerad plan. Inledningsvis är produktionskapaciteten relativt begränsad, och tänkt att förse olika demonstrations- och referensinstallationer runt om i Kina. SunCool-konceptet baseras på SaltX teknologi och innebär att dubbelt så mycket energi genereras jämfört med traditionella solfångare.

– Produktionsstarten av världens första termiska solfångare med inbyggd kyla på världens största marknad – Kina – är en milstolpe för oss. Vi är imponerade över NSECT:s förmåga att så pass snabbt, och helt enligt tidplan, kunna få i gång en kostnadseffektiv tillverkning, även om volymerna fortfarande är små. Det bådar gott inför den planerade produktionsökningen under 2017, säger Karl Bohman, VD för SaltX.

Termiska solfångare med inbyggd kyla för byggnader är ett av SaltX Technologys fokusområden. Genom att integrera SaltX teknologi möjliggörs leverans av varmvatten och kyla även på natten då solen inte lyser. På så sätt ger SunCool-solfångare två gånger mer energi än en konventionella solfångare, som endast levererar varmvatten på dagen.

Om NSECT 

Ningbo Shenggu Energy Conservation Technology (NSECT) har en exklusiv licens att tillverka och sälja SunCool-konceptet i Kina. NSECT är ett helägt dotterbolag till Hongkong-noterade Zhong Fa Zhan (ZFZ) som inriktar sig på investeringar i förnyelsebar energi. Just nu byggs en 25 000 m2 stor fabrik som kommer möjliggöra storskalig industriell serieproduktion av SunCool-solfångare. Fabriken är belägen i Yuyao i Zhejiangprovinsen strax söder om Shanghai.

Download PDF

Release