Skip to content

Pressinbjudan: SaltX inviger test- och researchcenter för tillverkning av kalk och cement utan koldioxidutsläpp

Torsdagen den 16 november inviger SaltX Technology sin världsunika testanläggning för elektrifierad tillverkning av kalk och cement i Hofors, Electric Calciner Research Center. Anläggningen ligger till grund för industrialisering av tekniken som bland annat gör det möjligt att tillverka kalk och cement fritt från CO2-utsläpp. 

Anläggningen utgör ett avgörande steg för industrialiseringen av tekniken som kommer användas i världens första helt elektrifierade anläggning för tillverkning av kalkprodukter redan 2025. Tekniken gör det möjligt att eliminera koldioxidutsläppen ur kalk- och cementindustrin som står för cirka 8 procent av världens utsläpp av koldioxid.

Program för invigningen, torsdag den 16 november:

11.00 – Inledning och välkommen, Carl-Johan Liner, vd SaltX Technology

11.15 – 11.25 Tillkännagivande

11.25 – 11.50 Paneldiskussion om betydelsen av SaltX innovation. Medverkande:

Martin Pei, Executive Vice President & CTO, SSAB AB
Carl-Johan Liner, CEO SaltX Technology
Svante Fielding, CEO SMA Mineral

Mikael Nordlander, Director of Industry Decarbonisation, Vattenfall
Anders Kihl, Chief Officer R&D and Strategy, Ragn-Sells

11.50 – 12.00 Formell invigning av test- och forskningsanläggningen, inkl. bandklippning

12.00 – 12.10 Electric Calciner Research Center – Anläggningen och tekniken presenteras

Tid för media finns i anslutning till invigningen. Anmäl din närvaro här: https://www.saltxtechnology.com/opening-of-world-unique-electric-calciner-research-center/

Kontakt:
Stefan Krafft
Head of Marketing & Communication
SaltX Technology 
072 – 320 42 06
stefan.krafft@saltxtechnology.com 

Om SaltX:
SaltX Technology är ett svenskt greentech-bolag som utvecklar och marknadsför hållbar teknik som gör nytta för kunder, klimat och samhälle. Företaget bedriver verksamhet inom elektrifieringsteknik för främst kalk- och cementindustrin och storskalig industriell energilagring. SaltX Technologys aktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Mer information, besök: www.saltxtechnology.com.   

Om Electric Arc Calciner: 
EAC är en patentskyddad teknik för elektrisk kalcinering, en industriell process där material hettas upp till mycket höga temperaturer i syfte att förändra dess karaktär. Tekniken ersätter fossila bränslen med förnybar energi och separerar och isolerar den koldioxid som frigörs från materialet vid upphettningen vilket möjliggör en helt utsläppsfri tillverkningsprocess.