Skip to content

SaltX väljs in som medlem i The Leadership Group for Industry Transition (LeadIT)

SaltX Technology har utvecklat en innovativ teknik för elektrifiering och koldioxidavskiljning som kan användas för att tillverka kalk och cement fritt från CO2-utsläpp. Tekniken har potential att spela en avgörande roll för att minimera dessa industriers klimatpåverkan. Medlemskapet i The Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) stärker bolagets ambitioner att ligga i framkant av den industriella omställningen.

"Vi planerar att bygga den första elektrifierade kalkfabriken tillsammans med vår partner SMA Mineral till 2025, och vi har gått in på den globala cementmarknaden genom ett samarbete med den indiska cementproducenten Dalmia. Att gå med i LeadIT kommer att hjälpa oss att accelerera vår utveckling och bidra till en högre takt i omställningen", säger Carl-Johan Linér, VD för SaltX.

Den 16 november invigde SaltX sitt test- och forskningscenter, Electric Calciner Research Center (ECRC), i Hofors, Sverige. Daniel Westlén, statssekreterare för klimatminister Romina Pourmokhtari, och Indiens ambassadör i Sverige, herr Tanmaya Lal, tillkännagav SaltX-medlemskapet vid evenemanget.

LeadIT lanserades av regeringarna i Sverige och Indien vid FN:s klimataktionsmöte i september 2019 och stöds av World Economic Forum. Andra företagsmedlemmar inkluderar Vattenfall, ThyssenKrupp, Hybrit, DSM, Skanska, Tata Steel, Volvo, Heathrow Airport, Scania och LKAB.

"Vi på LeadIT välkomnar varmt SaltX till vår grupp och ser fram emot samarbete för att uppnå nettoutsläppsmål för cementindustrin. Med sitt entreprenörskap och sin starka drivkraft för innovation är SaltX en idealisk medlem när vi tar ledningen för den gröna industriomställningen både nationellt och globalt", säger Per Andersson, chef för sekretariatet, LeadIT.

Läs mer om SaltX:s Electric Arc Calciner här: https://www.saltxtechnology.com/world-unique-test-and-research-center-for-electric-calcination/

Mer information:
Carl-Johan Linér, VD SaltX Technology +46 705-32 08 08
Per Andersson, chef för sekretariatet, LeadIT +46 073 805 5412

Om SaltX Technology:
SaltX Technology är ett svenskt greentech-bolag som utvecklar och marknadsför hållbar teknik som gör nytta för kunder, klimat och samhälle. Företaget bedriver verksamhet inom elektrifieringsteknik för främst kalk- och cementindustrin och storskalig industriell energilagring. SaltX Technologys aktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market. Mer information, besök: www.saltxtechnology.com.

Om LeadIT:
The Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) samlar länder och företag som är engagerade i att vidta åtgärder för att uppnå Parisavtalet. Organisationen lanserades av regeringarna i Sverige och Indien vid FN:s klimataktionsmöte i september 2019 och stöds av World Economic Forum. LeadIT-medlemmar förbinder sig till att energiintensiva industrier ska och måste övergå till klimatneutrala lösningar för att uppnå nettonoll-utsläpp av koldioxid före 2050. Med SaltX:s medverkan inkluderar gruppen nu 18 länder och 20 företagsmedlemmar. Mer information finns på www.industrytransition.org.