Skip to content

Sommarhälsning från Carl-Johan Linér, Vd på SaltX Technology

Sommaren är här och jag hoppas att ni alla får en härlig ledighet. För er som följer oss vill jag passa på att uppdatera er om den senaste utvecklingen i bolaget och dela med mig av mina tankar inför framtiden.

Först vill jag dock inleda med att rikta ett stort tack till alla våra partners, kunder och ägare för att ni stödjer och utmanar oss i vår resa mot att eliminera miljontals ton koldioxid från industrisektorn. Det är ett arbete som inte bara är högst motiverande, utan också helt nödvändigt för att nå de globala klimatmålen. Tack för ert viktiga stöd. Jag vill även passa på att framföra ett varmt tack till alla anställda på SaltX, som med stort engagemang och hängivenhet, gör sitt yttersta för vi ska lyckas.

Vad har då hänt under våren? Massor, här har jag valt ut några områden som jag vill berätta mer om.

Electric Calcination Research Center (ECRC)

Arbetet i Hofors med vår test- och researchanläggning ECRC, har givetvis upptagit mycket av vårt fokus under våren. De viktigaste parametrarna för de kvalitetsmål vi har satt upp tillsammans med SMA Mineral är kalcineringsgrad samt driftstid för anläggningen med bibehållen materialkvalitet. Sedan vi senast informerade om testverksamheten i mars, har många framsteg gjorts, men det krävs tålmodigt arbete för att hitta lösningen som tar oss hela vägen. Med den expertis och kunskap vårt team besitter, är det bara en fråga om tid innan vi är där. Jag kan inte säga när det sker, men jag kan säga att vi är på god väg! Ett bevis på det och ett viktigt framsteg är att vi uppnått industriell standard avseende kalcineringsgrad. Ett avgörande viktigt steg för det fortsatta arbetet som nu primärt styrs mot att säkra driftskapaciteten för längre tidsspann av materialtester, ett arbete som pågår och där insatser görs regelbundet.

Zero Emission Quicklime (ZEQL)

Vårt med SMA Mineral gemensamma varumärke och koncept för elektrisk tillverkning av bränd kalk, har växt till att bli en än större anläggning som även kommer att omfatta tillverkning av elektrobränsle för flygindustrin. Det är ett samarbete mellan SMA Mineral och amerikanska Infinium som möjliggjorts tack vare vår innovation, Electric Arc Calciner (EAC). Satsningen är i mångmiljardklassen och en av de första av sitt slag där koldioxid avskiljs i en industriprocess och sedan används direkt i en annan tillverkningsprocess, under ett och samma tak. Vi ser mycket fram emot att tillsammans med SMA Mineral berätta om den spännande resan fram till invigningen i nordnorska Mo i Rana.

Kommersialisering och expansion

Stora delar av vår organisation är direkt involverade i det viktiga arbete som sker i Hofors där vår test- och researchanläggningen finns, men inte alla. Vi har parallellt förstärkt och utvecklat projektprocesser, inköpsrutiner, sälj- och marknadsföringsplaner och strategier för våra olika applikationsområden. Jag kan garantera er att vi är väl förberedda och framkörda för att ytterligare öka takten i våra expansions- och kommersialiseringsplaner. Det är med tillförsikt och glädje jag kan konstatera att vi under det senaste halvåret tagit rejäla steg framåt inom alla delar av bolaget.

Partnerskap och kunder

Potentialen för vår elektriska kalcineringsteknik är gigantisk. Bortom kalk- och cementindustrin, där samarbetet med SMA är vår givna prioritering, finns ytterligare möjligheter vi utforskar där vi inlett ett antal dialoger med potentiella partners och kunder. Det är av största vikt för ett innovationsbolag som SaltX, att säkerställa starka partnerskap med olika aktörer inom olika delar av industrin. Vi har successivt byggt upp vårt nätverk och det är ett arbete som fortsätter under hösten, bland annat kommer ni se mer av vårt samarbete med ABB.

Framåt

Vi står på tröskeln till ett genombrott med en potential av nästan ogripbar omfattning. Med stora möjligheter kommer även utmaningar vi behöver lösa, det vet vi om och vi är beredda att ta oss an dem. Med en gedigen innovation och teknik i grunden, med ett starkt partnernätverk, stabila ägare och ett team med en fast övertygelse att lyckas, ser jag fram emot hösten och de kommande åren för bolaget.

Återigen, tack för ert stöd och för ert förtroende. Nu återstår bara en sak – att önska er alla en fantastisk sommar! Vi ses och hörs snart igen.

 

/Carl-Johan Linér